Pjeskarenje sodom

Vatra uzrokuje mnogo nečistoća koje je potrebno ukloniti kako bi površina ponovno bila primjerena i odgovarajuća. Međutim, grafiti ponekad znaju biti vrlo neugodni i teško ih se riješiti samo pomoću bojenja, prekrivanja ili običnog čišćenja.

Rješenje je pjeskarenje sodom koje je u svijetu i kod nas uhodana metoda čišćenja grafita, uklanjanja boja i drugih naslaga.

Kako se soda počela primjenjivati za pjeskarenje?

Pjeskarenje sodom osmislili su američki inženjeri, kada su se 1972. godine suočili s problemom kako očistiti i restaurirati Kip slobode u New Yorku. Zbog lokacije i strukture kipa tadašnji postupci čišćenja nisu bili dopušteni jer je kip okružen vodom, a izrađen je od mekanih bakrenih ploča. Pjeskarenje sodom pokazalo se idealnim jer nije abrazivno i praktički nema utjecaja na vodeni okoliš.

Široka primjenjivost sode za pjeskarenje

Sa sodom možemo ukloniti površinsku hrđu, prljavštinu, mrlje, masnoće i ulja, plijesan, čađu, boje, ostatke poliestera, bitumenske naslage, glazure, vodeni kamenac, guste taloge, osušene ostatke hrane, pa čak i neugodne mirise i sve što ometa izgled ili prikladnost određene površine.

Pjeskarenje sodom pogodno je za različite površine i to za čišćenje industrijskih strojeva i uređaja, uklanjanje boje u lakirnicama, restauriranje starih vozila (oldtimera), uklanjanje grafita, čišćenje bazena, uklanjanje podnih oznaka, čišćenje u prehrambenoj industriji, čišćenje transportnih sustava i vagona, čišćenje u kemijskoj industriji, nakon požara, čišćenje nakon poplava, čišćenje drvenih konstrukcija i građevinske mehanizacije, čišćenje spomenika, čamaca, brodova, silosa, spremnika, drva, strojnih dijelova, tiskarskih preša, aluminija, nehrđajućih čelika, teretnih prikolica, automobilskih motora, plastičnih materijala, staklenih površina, zgrada i kuća, te svega onog što narušava izgled okoliša čijem izgledu i mi dajemo svoj doprinos.

Sigurno i ekološko rješenje

Pjeskarenje sodom je proces kojim možemo sigurno, ekološki i učinkovito očistiti gotovo sve površine. Iako je vrlo slično konvencionalnom pjeskarenju, ima važnu prednost čišćenja površine bez štetnih utjecaja na osnovni materijal ili okoliš. Pjeskarenje sodom s lakoćom uklanja boje, naslage, čađu, masnoće, ulja, ostatke brtvi i površinsku koroziju s različitih metala, legura, plastike i kompozitnih materijala bez oštećenja osnovne površine. Prilikom pjeskarenja sodom primjenom komprimiranog zraka, mlaz sode bikarbone usmjeravamo na površinu koju čistimo, a dok normalno pjeskarenje može uzrokovati zagrijavanje i deformaciju metala, pjeskarenje sodom može lagano zagrijati površinu, ali ne dovoljno da bi izazvalo bilo kakva oštećenja i deformacije.

Svojstva sode

Soda bikarbona je ekološki sigurna i biorazgradiva, neotrovna, bezopasna i ne iskri. Također je nezapaljiva i topiva u vodi te bez mirisa. Dodatna prednost je što je mekana (2,4 Mohs), nekorozivna, neabrazivna te uklanja plijesan i mikrobe i inhibira njihov razvoj. Soda bikarbona ne zahtijeva prethodno odmašćivanje površine i ne zahtijeva uklanjanje brtvi i ležajeva te ne oštećuje niti deformira osnovni materijal. Soda bikarbona omogućuje najlakši i najbrži način uklanjanja boje i ne zahtijeva zaštitu staklenih ili gumenih dijelova od pjeskarenja. Uklanjanje boje s lima odvija se gotovo bez pripreme i početnog maskiranja. To je najlakši i najbrži način za uklanjanje plijesni i oštećenja nakon požara, uključujući mirise.

Suho i mokro pjeskarenje sodom

Izvodimo i mokro i suho pjeskarenje sodom. Ovisno o površini koju želimo pjeskariti, odlučujemo se za odgovarajuće pjeskarenje.

Konzultanti i stručnjaci zasigurno će znati najbolji način pjeskarenja površine, što je za vas goruća tema, stoga ćemo rado saslušati vaše probleme.

Pitanja i odgovori

1. Možemo li pjeskarenjem sodom oštetiti površinu?

Soda se može koristiti za pjeskarenje različitih površina kao što su staklo, aluminij, nehrđajući čelik, drvo, cigla, željezo, beton i prirodni kamen. Pri tome može doći do minimalnih oštećenja, ali na osnovnim materijalima uopće nema tragova pjeskarenja. U određenim slučajevima čak smo uspjeli ukloniti boju u slojevima tako da smo uklonili gornji sloj boje, ostavljajući temeljnu boju netaknutom. Samo za primjer: možemo ukloniti boju s limenke za piće bez oštećenja limenke.

2. Kako soda može ukloniti boju i slične prevlake?

Čestice sode uklanjaju prevlake energijom koja se oslobađa, kada te čestice ubrzane pomoću stlačenog zraka udare u površinu i eksplodiraju. Energija koja se pritom oslobađa razbija površinu obloge i otpuhuje je, ostavljajući osnovni materijal neoštećen. Tlak pjeskarenja se podešava prema vrsti osnovnog materijala i vrsti prevlake koju se uklanja.

3. Možemo li prilikom uklanjanja boje savinuti ili oštetiti automobilski lim?

Pri pjeskarenju sodom ne stvara se dovoljno visoka temperatura kao npr. pri pjeskarenju čeličnim abrazivima, tako da se lim ne može savinuti ili oštetiti.

4. Koristi li se pri pjeskarenju sodom i postupak mokrog pjeskarenja?

Pri pjeskarenju sodom primjenjujemo vodu za sprječavanje nastajanja prašine gdje je to potrebno i moguće, što međutim ne smanjuje učinak čišćenja.

5. Možemo li pjeskarenje sodom primijeniti za čišćenje motora automobila i kamiona?

Soda bikarbona razgrađuje ugljikovodike, zbog čega izvrsno čisti motore i dijelove strojeva, kao i sve dijelove na kojima ima masnoća i ulja.

6. Pojavljuje li se hrđa nakon pjeskarenja lima sodom jednako brzo kao i kod običnog pjeskarenja?

Velika prednost pjeskarenja sodom je što soda ne oštećuje površinu osnovnih materijala, a uz to djeluje i kao inhibitor hrđe jer na površini ostavlja zaštitni sloj koji se prije nanošenja boje mora dobro isprati. To možemo učiniti otopinom od 10 % octa i 90 % vode.

7. Što je s pripremom za pjeskarenje sodom i s ostacima nakon čišćenja?

Pjeskarenje sodom ne zahtijeva posebne pripreme, ako u blizini nema osjetljive opreme koju je potrebno zaštititi. Soda bikarbona ima Ph vrijednost 8,6 i može se ispustiti u većinu odvoda. No uvijek je potrebno sakupiti ili filtrirati ostatke prljavštine koju čistimo jer, primjerice, ostaci boje mogu biti i otrovni. Sodu možemo neutralizirati otopinom octa i vode, limunskom kiselinom ili samo vodom.

8. Je li pjeskarenje sodom zaista bezopasno za zdravlje i okoliš?

Naravno! Soda koju koristimo pri pjeskarenju ima isti sastav kao i soda koju koristimo u domaćoj kuhinji. Zapravo, poznato je da soda pomaže i kod želučanih tegoba. No, njezina alkalna svojstva mogu štetiti bilju, pa je potrebno nakon pjeskarenja sve biljke oprati vodom. Ostatke od čišćenja potrebno je sakupiti ili filtrirati. Međutim, soda sama po sebi nema nikakvog utjecaja na okoliš i potpuno je sigurna.

Imate li pitanje?

Ukoliko ne pronađete svoje pitanje i odgovor, kontaktirajte nas te ćemo vam odgovoriti i savjetovati vas u najkraćem mogućem roku, potpuno besplatno, na broj mobitela: +386 51 671 070 ili na adresu e-pošte: [email protected]. Kako bismo vam mogli predložiti samo najpovoljnija i najučinkovitija rješenja, važno je da priložite fotografiju postojećeg uređaja i stanja.

NAŠE USLUGE

ZANIMA VAS VIŠE?

Kontaktirajte nas i rado ćemo odgovoriti na vaše pitanje.

BUDITE PRVI!

Prijavite se na naše vijesti i budite ispred konkurencije s najnovijim informacijama o površinskoj obradi.

PROČITAJTE VIŠE

Brzomontažna komora za pjeskarenje BLAST HUB, Blast Tehnik. Pridodljiva vašim potrebama, robustna, za unutarnju i vanjsku postavu te za sve...
Kako smo u rekordnom vremenu očistili čađ s mjesta požara? 4000 m2 površine u SAMO 6 dana! Kontaminiranim površinama vratili...
Blast Tehnik lasersko čišćenje izvodi pomoću lasera Netalux. Pored usluga i strojeva, Blast Tehnik nudi održavanje i servis uređaja za...
Stroj za pjeskarenje za skidanje srha s plastičnih proizvoda Linear Tumble Belt. Uređaj za pjeskarenje plastike s plastičnim medijima za...
Desetljeća terenskih iskustava su nam omogućila izgraditi VRHUNSKI stroj za čišćenje suhim ledom PO MJERI KORISNIKA.
Planiranje preventivnih isključivanja je troškovno učinkovitije i sigurnije. Neplanirani ispadi u proizvodnji se naime događaju u neprimjerenim trenutcima, uzrokuju dugotrajne...

Kako bismo Vam omogućili zanimljiv posjet, na web stranici koristimo kolačiće. Nastavkom prihvaćate njihovu upotrebu, a više o njima možete pročitati ovdje.