Požar na Celjskem sejmištu – 24.3.2023

Med postopkom čiščenja.
Izuzetno brza sanacija nakon požara na sajmu.

Prije tri tjedna izbio je požar u jednoj od hala na Celjskom sejmištu, ali objekt je već potpuno obnovljen i spreman za izlagače i posjetitelje.

Kako smo u rekordnom vremenu očistili čađ s mjesta požara? 4.000m2 površine u samo 6 dana!

Kontaminiranim površinama vratili smo novi izgled i uklonili neugodne mirise bez upotrebe vode.

Sanacija s suhim snijegom ili ledom izuzetno je učinkovita kod čišćenja nakon požara, budući da je riječ o potpuno suhom postupku koji uklanja nečistoće čak i iz pora betona! Nakon čišćenja, objekt je spreman za bojanje istog dana – nema potrebe za tjednima sušenja.
Čišćenje nakon požara suhim snijegom/ledom

Došlo je do požara, koji su vatrogasci uspjeli brzo staviti pod kontrolu kako bi spriječili potpuno uništenje objekta. Veliku štetu prouzrokovao je dim koji se širio po cijelom objektu.

Čađ je potpuno prekrila stropove i zidove, koje se nije smjelo čistiti ni vodom ni suhim usisavačima ili malterima, jer bi čađ tako utrla u pore betona, iz kojih je praktički nemoguće ukloniti je.

Posebnom tehnikom suhog snijega učinkovito uklanjamo svu čađ i vraćamo površini prvobitni izgled, istovremeno uklanjajući miris čađi.

TEHNIKA NE UTJEČE NA POTROŠNJU VODE!

Čestice suhog snijega izbačene pod visokim tlakom (10 bara i više) rasprše se po površini brzinom većom od 1.000 km/h. Prilikom udara o tvrdu površinu betona nastaju mikroeksplozije (sublimacija), koje uklanjaju nečistoće s površine, budući da sublimacija nastaje između zračnog prostora betona i čađi.

Postupak čišćenja suhim snijegom izuzetno je brz. Koristeći 5 ekipa uspjeli smo očistiti 4.000 m2 površine u 6 dana. Naručitelj je zahtijevao brzo djelovanje kod čišćenja, budući da je objekt trebalo potpuno obnoviti u roku od 16 dana, prije početka Međunarodnog industrijskog sajma, na kojem je izlagalo i naše poduzeće.

Pozivamo vas da nas posjetite i saznate više o površinskim obradama suhim ledom ili snijegom, laserom i peskarenjem.

Zahvala izvršnog direktora Celjskog sajma
za brzu sanaciju nakon požara:

“U noći iz 23. na 24. ožujka, Celjski sajam je zadesio požar u kojem je uništen ugostiteljski objekt u dvorani E, Plava dvorana u kongresnom centru iznad dvorane E i veliki dio sajamske dvorane E.

Dodatni problem bio je taj što imamo od 18. do 21. travnja Međunarodni industrijski sajam, koji uključuje sve naše stalne sajamske dvorane i dodatnu montažnu dvoranu M.

Budući da je riječ o sajmu na kojem se predstavljaju veliki i teški strojevi, priprema ovog sajma predstavlja izuzetno logističko izazov, pa se postavljanje i uređenje izložbenih prostora započinju već tri tjedna prije sajma. Čak i dvorana E, koju je velikim dijelom uništio požar, bila je ispunjena izložbenim prostorima na ovogodišnjem sajmu MIS.

S izlagačima u ovoj dvorani smo se dogovorili da ćemo im omogućiti pripremu izložbenih prostora tek 7 dana prije početka sajma i dopustiti rad čak i noću, ali unatoč tome ostalo nam je samo 16 dana za sanaciju ove dvorane nakon požara.

S klasičnim postupcima čišćenja i sanacije, s obzirom na stanje nakon požara u dvorani E, trebali bismo nekoliko mjeseci kako bismo je pripremili za upotrebu.

Srećom, stupili smo u kontakt s tvrtkom Blast Tehnik d.o.o., koja jedina u Sloveniji provodi sanaciju nakon požara s suhim ledom. Iako smo bili prvotno pomalo skeptični zbog visokih troškova sanacije ovim postupkom, zbog vremenskog pritiska nadolazećeg sajma, prihvatili smo njihovu ponudu.

Sada, nakon završetka sanacije suhim ledom, zaključujemo da smo donijeli potpuno ispravnu odluku.

Ne samo da je sanacija ovim postupkom znatno brža, već je i ekonomičnija. Za postizanje barem približno sličnog rezultata (gotovo sigurno ga nije moguće postići drugim metodama) bilo bi potrebno dugotrajno pranje i brušenje stropova, zidova, nosivih konstrukcija koje imaju mnogo teško dostupnih kutova i površina, zatim sušenje svega toga i na kraju pet do deset puta ponovno bojanje, što bi na kraju koštalo više od sanacije suhim ledom, da ne spominjem izgubljeni prihod tijekom vremena kada ne bismo mogli koristiti dvoranu.

Osim same tehnologije, moram pohvaliti i zaposlene u tvrtki Blast Tehnik, posebno njihov odnos i pristup. Brzo su reagirali kada smo ih obavijestili o našoj situaciji, radili su cijele dane, uključujući i subotu i nedjelju. Njihov pristup tijekom pregovora i samog izvođenja radova bio je uvijek izuzetno profesionalan i poslovan.

Stoga im želim zahvaliti i na ovaj način, jer bez njih ne bi bilo sajma MIS u dvorani E ove godine. Tako će izlagače i posjetitelje ove dvorane ove godine dočekati još ljepša dvorana nego što je bila u prethodnim godinama.”

mag. Robert Otorepec

Pogorišče na slikama prije i poslije čišćenja

NAŠE USLUGE

ZANIMA VAS VIŠE?

Kontaktirajte nas i rado ćemo odgovoriti na vaše pitanje.

BUDITE PRVI!

Prijavite se na naše vijesti i budite ispred konkurencije s najnovijim informacijama o površinskoj obradi.

PROČITAJTE VIŠE

Brzomontažna komora za pjeskarenje BLAST HUB, Blast Tehnik. Pridodljiva vašim potrebama, robustna, za unutarnju i vanjsku postavu te za sve...
Blast Tehnik lasersko čišćenje izvodi pomoću lasera Netalux. Pored usluga i strojeva, Blast Tehnik nudi održavanje i servis uređaja za...
Stroj za pjeskarenje za skidanje srha s plastičnih proizvoda Linear Tumble Belt. Uređaj za pjeskarenje plastike s plastičnim medijima za...
Desetljeća terenskih iskustava su nam omogućila izgraditi VRHUNSKI stroj za čišćenje suhim ledom PO MJERI KORISNIKA.
Planiranje preventivnih isključivanja je troškovno učinkovitije i sigurnije. Neplanirani ispadi u proizvodnji se naime događaju u neprimjerenim trenutcima, uzrokuju dugotrajne...
Predstavit ćemo se na Međunarodnom sajmu BIAM & WELDING u Zagrebu, Hrvatska. Posjetite nas od 26-29. travnja 2022. (10-18 sati)...

Kako bismo Vam omogućili zanimljiv posjet, na web stranici koristimo kolačiće. Nastavkom prihvaćate njihovu upotrebu, a više o njima možete pročitati ovdje.