Zašto je suhi led učinkovitiji od konvencionalnog pjeskarenja?

Zašto je suhi led učinkovitiji od konvencionalnog pjeskarenja?

Čišćenje u industriji: klasično pjeskarenje vs. suhi led

Optimalni rad uređaja moguć je samo uz redovito održavanje. Zbog velikog financijskog opterećenja tijekom održavanja i drugih prekida, vrlo je važno da radovi na održavanju budu brzi i učinkoviti. U tvrtki Blast Tehnik smo toga svjesni i stoga već dugi niz godina svojim klijentima nudimo visokoučinkovite usluge. Kako klasično pjeskarenje tako i čišćenje suhim ledom.

Blast Tehnik – stručnjaci za čišćenje u industriji nudimo usluge čišćenja suhim ledom (eng.: dry ice cleaning). Postupak na napredan i ekološki način omogućuje skraćivanje trajanja zastoja uslijed održavanja/servisa i snižavanje s njima povezanih troškova. Štoviše… U određenim slučajevima moguće je čišćenje (elektromotori, reduktori, kućišta uređaja…) bez prekidanja procesa rada.

Rješenja za optimalni rad vašeg postrojenja/proizvodnje

Čišćenje suhim ledom je “jedinstven” postupak čišćenja. Pomoću stlačenog zraka ubrzane čestice (tzv. peleti) svojom kinetičkom energijom pri dodiru s površinom razbijaju slojeve nečistoća. Istodobno, osnovna površina ostaje neoštećena, a suhi led se odmah uplinjava i ne ostavlja nečistoće. Za razliku od drugih postupaka abrazivnog pjeskarenja koji mogu oštetiti obratke, suhi led je nježan čak i prema najosjetljivijim komponentama (elektronika) te se zbog svoje čistoće može koristiti i u prehrambenoj kao i u farmaceutskoj industriji.

Primjer iz prakse:
U segmentu spalionice otpada kupac je najprije pjeskario donju etažu klasičnim postupkom (=pjeskarenje abrazivima). Na taj način su doduše očistili površinu, no istodobno i nahrapavili površinu. Time su nehotice omogućili još intenzivnije i naravno nepoželjno taloženje naslaga. Uslijedilo je ponovno zaustavljanje rada i traženje odgovarajućeg rješenja koje smo pripremili u tvrtki Blast Tehnik.

Trenutak tijekom čišćenja suhim ledom u katalizatoru dimnih plinova.
Spalionica na području EU. Prostor u kojem smo izvodili čišćenje suhim ledom.

Kao jedini prihvatljiv i učinkovit postupak u ovom slučaju istaknula se tehnologija čišćenja suhim ledom… Prianjanje naslaga se značajno smanjilo u narednom razdoblju, pa je stoga razdoblje između dva čišćenja dulje. I što je najvažnije…. Trošak je čak niži nego pri klasičnom pjeskarenju!

Prikaz: Prije čišćenja (gornja 1/2), poslije čišćenja (donja 1/2).

Zašto Blast Tehnik?

NAŠE USLUGE

ZANIMA VAS VIŠE?

Kontaktirajte nas i rado ćemo odgovoriti na vaše pitanje.

BUDITE PRVI!

Prijavite se na naše vijesti i budite ispred konkurencije s najnovijim informacijama o površinskoj obradi.

PROČITAJTE VIŠE

Blast Tehnik lasersko čišćenje izvodi pomoću lasera Netalux. Pored usluga i strojeva, Blast Tehnik nudi održavanje i servis uređaja za lasersko čišćenje.
Stroj za pjeskarenje za skidanje srha s plastičnih proizvoda Linear Tumble Belt. Uređaj za pjeskarenje plastike s plastičnim medijima za pjeskarenje. Antistatički sustav sprječava lijepljenje medija na proizvode.
Desetljeća terenskih iskustava su nam omogućila izgraditi VRHUNSKI stroj za čišćenje suhim ledom PO MJERI KORISNIKA.
Planiranje preventivnih isključivanja je troškovno učinkovitije i sigurnije. Neplanirani ispadi u proizvodnji se naime događaju u neprimjerenim trenutcima, uzrokuju dugotrajne zastoje i visoke troškove te često zahtijevaju zamjenu opreme.
Predstavit ćemo se na Međunarodnom sajmu BIAM & WELDING u Zagrebu, Hrvatska. Posjetite nas od 26-29. travnja 2022. (10-18 sati) u dvorani 8A, na izložbenom prostoru 30.
Blast Tehnik IBS usisni sustavi su prikladni za usisavanje različitih medija (prašina, zapaljiva prašina, uljne pare, dim...). IBS usisni sustavi mogu se ugraditi u nove i postojeće proizvodne linije.

Kako bismo Vam omogućili zanimljiv posjet, na web stranici koristimo kolačiće. Nastavkom prihvaćate njihovu upotrebu, a više o njima možete pročitati ovdje.